Skip to main content

APAKAH ITU DEMAM KEPIALU? BAGAIMANA MAHU MENCEGAHNYA?

DEMAM kepialu atau dikenali juga sebagai tifoid merupakan jangkitan bawaan makanan disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi (S Typhi).

Seseorang yang dijangkiti demam kepialu, membawa bakteria ini di dalam darah dan usus. Mereka boleh mencemari makanan dan minuman melalui penyediaannya serta boleh menjangkiti orang lain.


Jenis-jenis makanan yang biasa dikaitkan

Makanan yang tidak dibersihkan dengan sempurna.

Makanan bercengkerang (Etok, kerang, kepah, kupang, lala dan tiram), sayuran mentah (ulam dan salad), cendol, susu mentah.


Tanda-tanda dan gejala

Kebiasaannya gejala akan muncul selepas 1 ke 2 minggu, tetapi ia juga boleh berlaku dari 3 tiga hari hingga 3 bulan selepas pendedahan.


Gejala:


Demam berterusan dan berpanjangan, suhu melebihi 40˚c.

Cirit birit, sembelit, sakit perut, sakit kepala

Sakit badan / lemah / letih lesu

Kurang selera makan, batuk tanpa kahak

Denyutan jantung perlahan ( bradycardia )

Ruam (bintik merah pada bahagian atas badan)

Bengkak limpa dan hati


Bagaimanakah penyakit ini merebak

Melalui makanan dan minuman yang tercemar oleh najis manusia yang mengandungi bakteria salmonella typhi.

Melalui makanan dan minuman yang disediakan oleh pembawa bakteria (typhoid carrier).


Komplikasi Penyakit

Menyebabkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal dan secukupnya.

Seorang yang tiada tanda / simptom atau sembuh daripada demam kepialu, boleh menjadi pembawa bakteria kepialu (Pembawa Typhoid).


Rawatan

Perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan awal. Rawatan dengan antibiotik seperti chloramphenicol, ampicilin, ciprofloxacin biasanya diberikan.


Pencegahan

Basuh tangan menggunakan sabun dan air selepas ke tandas dan sebelum menyediakan makanan.

Hanya makan makanan yang telah masak sepenuhnya.

Elakkan makanan dan minuman berisiko seperti sayuran mentah / ulam, buahan, makanan dari penjaja, ais semasa berlakunya wabak.

Minum air yang dimasak atau air yang dibotolkan.

Elakkan ais kecuali ais yang dibuat daripada air yang dimasak atau air yang dibotolkan.

Mendapatkan pelalian vaksin demam kepialu.

Kekalkan kebersihan dan sistem pembuangan najis yang sesuai terutama selepas banjir atau bencana alam.

Hanya gunakan air bersih untuk penyediaan makanan.


Mengendalikan makanan mengikut tatacara pengendalian makanan selamat dengan memastikan:

Premis makanan bersih.

Telah menghadiri kursus pengendalian makanan.

Telah mendapat suntikan vaksin tifoid.

Sentiasa memakai apron yang bersih serta penutup kepala dan kasut yang bertutup semasa mengendalikan makanan.

Bahan mentah untuk masakan mestilah segar.

Proses nyahbeku daging atau ayam perlu sempurna.

Mencuci makanan dengan menggunakan air terawat yang mengalir.

Masak menggunakan air terawat.

Makanan perlu dimasak dengan sempurna sehingga suhu didih.

Makanan yang telah dimasak diasingkan daripada yang mentah.

Makanan yang telah dimasak hendaklah disimpan dalam bekas bertutup untuk mengelakkan urungan lalat.

**Sumber Kementerian Kesihatan Malaysia - MarhaenTV


Comments

Popular posts from this blog

JANGAN TERKEJUT!!! FAKTA PELIK MENGENAI MINUMAN COCA COLA

Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola. Di USA, kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Di India, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya, para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. Jadi racun seranggalah pulak. Anda juga boleh mencuba kajian ini : 1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 48 jam. Elok untuk yang berniaga sup tulang! 2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian ‘flush’. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan ‘citric asid’ yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-ra...

Proton Iriz Information Product

Apa Akan Terjadi Kepada Tubuh Selepas Minum Air Kelapa 7 Hari Berturut-Turut?

Apa Akan Terjadi Kepada Tubuh Selepas Minum Air Kelapa 7 Hari Berturut-Turut? Kita Tak Akan Sangka Sekuat Itu Penangan Air Kelapa Muda Terhadap Badan Kita! Sejak dahulu lagi rata-rata masyarakat mengatakan air kelapa memiliki kesan yang paling mujarab pada kesihatan manusia. Anda mungkin pernah mendengar tentang minyak kelapa dan beberapa manfaat yang yang terdapatdidalamnya. Namun pernahkah anda minum air kelapa selama 7 hari berturut-turut? Air kelapa sememangnya sangat baik jika diminum setiap hari, dan kesan dari pengambilan air ini lama-kelamaan dapat dirasai sendiri oleh anda. Ajaibnya, air kelapa dan plasma darah dalam aliran darah manusia mempunyai struktur yang serupa. Hal ini dibuktikan dengan penggunaan air kelapa sebagai pengganti darah semasa zaman perang di masa suatu ketika dahulu, dan dengan cara ini banyak nyawa manusia dapat diselamatkan. Hari ini air kelapa telah digunakan di seluruh dunia, dan anda boleh menemuinya di pelbagai tempat di persekitaran kita. Kadangkala...